Новини

Как да оцелеем през пролетта и лятото с алергия към цъфтеж?

Дата на публикуване: 13.05.2021

Защо се появява алергия? Как се лекува? Как да облекчим състоянието си, когато на улицата „настъпват“ досадни пристъпи на кихане, а очите постоянно сърбят и сълзят? Около тази болест има много митове, които подтикват хората, страдащи от нея, да се самолекуват. Оставянето на сенната хрема да се развие е последното нещо, защото в този случай човек може да развие сериозни, много неприятни усложнения.

Полинозата се причинява от цветен прашец от дървета, храсти и цветя.

Появата на реакция се обяснява с особеностите на нашата имунна система, насочена към защита на организма от опасни външни влияния. Всички защитни действия се извършват от лимфоцитите на клетката. Те имат основни и резервни планове, базирани на реакцията "антиген-антитяло".Имунната система на страдащите от алергия погрешно е объркала полените с опасен антиген, за да се пребори с биологично активните вещества - хистамин и хистамин-подобни. Произведени в големи количества, те причиняват алергии.

Полинозата се появява, когато хистаминът действа върху лигавиците на носните синуси и очите. По-ранните пристъпи на кихане, хрема и възпаление на очите са били наричани сенна хрема, днес в медицината се нарича "алергичен ринит".

От април до май алергии могат да бъдат причинени от цветен прашец от цъфтящи дървета и храсти - бреза и елша, върба и топола, бук и клен, дъб и кестен, леска, бряст и пепел.

 

В края на пролетта и летните месеци непрекъснато цъфтят зърнени растения - пшеница и ръж, тимотей, власатка, райграс, синя трева, житна трева и лисича опашка.

През есента прашецът от пелин, киноа, коприва и коноп става причина за полиноза, но амброзията е най-силният алерген, не случайно я наричат „врагът с нежното име“.

"Алергиите са безвредни." "Невъзможно е да се възстановите от тях, което означава, че лечението е безполезно."

Това са два мита, които водят до факта, че много пациенти кихат години наред, дишат тежко или страдат от възпаление на лигавиците на осемте параназални синуси. В допълнение към ринит и синузит може да възникне възпаление на средното ухо (отит на средното ухо), в параназалните синуси могат да се образуват полипи и кисти и поленова бронхиална астма.

Много „потенциални“ пациенти самостоятелно диагностицират сенната хрема и приемат антиалергични, така наречените антихистамини, лекарства и спрейове. За съжаление с тяхна помощ можете само да премахнете симптомите, но по никакъв начин не излекувате алергията. Затова при първи симптоми – посетете специалист!

Единственият метод за лечение на алергии днес се нарича алерген-специфична имунотерапия (ASID). Тя ви позволява да се отървете от причината за заболяването и да постигнете стабилна ремисия, когато в края на курса на лечение симптомите на сенна хрема няма да се възобновят. В процеса на преминаване на програмата, бавно, но систематично, вместо алергичен имунен отговор се формира нормален.

Как да намалим тежестта на алергичната реакция по време на периода на цъфтеж?

Ето няколко практични съвета, които можете да последвате:

По време на активния цъфтеж на растения, чийто прашец алергизира тялото ви, опитайте се да не напускате града.

- Затворете прозорците на колата си, когато пътувате.

- Използвайте климатици за дома и автомобила с HEPA филтри, които улавят алергени.

- Не ходете на разходка при сухо ветровито време. Най-доброто време за разходки и пазаруване е след дъжд, когато концентрацията на полени във въздуха е значително намалена.

- Върнете се вкъщи, свалете дрехите, с които сте били навън, измийте косата и вземете душ, за да премахнете алергените.

- Не сушете прането навън.

- Не излагайте тялото си на силен физически и емоционален стрес.

- Вземайте само лекарства, предписани от вашия медицински специалист, и навлажнявайте носната лигавица с физиологичен разтвор, морска вода или дестилирана вода. Те ще помогнат за премахването на алергена и ще намалят назалната конгестия.

- Следвайте препоръчаната от Вашия лекар хипоалергенна диета. Това ще зависи от вида сенна хрема, идентифициран при вас.

Честит Световен ден на медицинските сестри!

Дата на публикуване: 12.05.2021
Днес отбелязваме професионалният празник на медицинските сестри!
Той се чества официално от 1974 г.
Денят е в памет на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл, която създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания.
 
Скъпи колеги, бъдете много здрави и удовлетворени, защото благодарение на Вас, грижите за пациентите са завършени и пълноценни!

Пролетта „активира“ проблемите с язвата и гастрита

Дата на публикуване: 29.04.2021

Това е сезонът, в който се обостря и появява дискомфорт при пациентите с язвена болест, затова днес д-р Влатко Лазаров от сектор Гастроентерология към Вътрешно отделение на УМБАЛ „Еврохоспитал“ ще обясни подробно какво да правим и с какво да не прекаляваме, предвид и настъпващите Великденски празници.

 

- Д р Лазараов, какво представлява язвената болест на стомаха и дванадесетопръстника?

Язвената болест е едно от най – честите хронични заболявания на храносмилателната система, което засяга 5-10 % от възрастното население. Представлява дефект, проникващ през лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника. Двете най – чести причини за язвената болест са инфекцията с Хеликобактер пилори и употребата на някои медикаменти /Аспирин, Клопидогрел и други противосъсирващи средства, обезболяващи – нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди, химиотерапевтици и др./

Вредните хранителни навици, злоупотреба с алкохол и тютюнопушене се считат за допълнителни фактори, засилващи оплакванията и забавящи заздравяването на язвения дефект.

 

- Кои са най – честите симптоми и кога хората трябва потърсят лекарска помощ?

Най – честите симптоми са болка в горната част на корема след нахранване /30 мин. - 2 часа/ или на гладно /при язва на дванадесетопръстника/, тежест, подуване, киселини, гадене и повръщане.

Наличието на черни изпражнения, остра внезапна прерязваща болка в горната част на корема и упорити повръщания, налагат незабавна консултация с лекар, тъй като насочват към по – остри усложнения на язвената болест.

 

- Как се диагностицира и лекува язвената болест?

Не винаги заболяването може да се диагностицира само на базата на оплакванията на пациента, тъй като подобни оплаквания може да има и при други заболявания на храносмилателната система.

Най – точният метод за поставяне на диагноза е езофагогастродуоденоскопия гастроскопия/. Чрез нея се извършва оглед на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника, като има възможност да се вземе биопсия за хистолгично изследване, включително и за Хеликобактер пилори.

Лечението включва хигиено – диетичен режим, медикаменти намаляващи секрецията на солна киселина от стомаха и антибиотици при наличие на инфекция с Хеликобактер пилори.

 

- Какъв да бъде хранителният режим на хората с язвена болест и кои храни трябва да бъдат избягвани?

Много е важно хората да спазват хигиено – диетичен режим – да консумират храни приготвени посредством варене, печене или задушаване и да избягват такива приготвени посредством пържене, опушване и паниране. Дразнеща храна – горещо, студено, лютиво, кисело, силни подправки, както и трудно смилаеми храни могат да доведат до дискомфорт и обостряне на заболяването.

Алкохола, кафето на гладно и газираните напитки също могат да засилват оплакванията.

 

- Д-р Лазаров, наближават празници, какво бихте посъветвали посъветвали хората със стомашни проблеми?

Да не преяждат, да се хранят бавно, често и на малки порции с максимално добре сдъвкване на храната и да не прекаляват с алкохола.

 

- А какво бихте посъветвали пациентите, които обичат да се лекуват сами?

Когато възникне здравословен проблем, най – добре е хората да потърсят лекарска помощ, тъй като само тогава могат да получат адекватно лечение.

 

 

Как да разпознаем дефицита на желязо?

Дата на публикуване: 23.04.2021

Ако тази година все пак пролетта настъпи, всички ние ще бъдем щастливи, но и изморени. Ако така наречената „ пролетна умора“ продължи по-дълго от седмица, не е зле да се изследваме, за да сме сигурни, че нямаме железен дефицит. По данни на WHO около 11-21% от населението страда от това състояние, два пъти повече жени.
Най-честите причините за железен дефицит могат да се разделят на 4 основни групи:

1. Загуба на желязо / поради загуба на кръв /;
2. Недостатъчно усвояване на желязо от стомашно-чревния тракт;
3. Недостатъчен прием на желязо от храната;
4. Други.

Причини за загуба на кръв са:
• Кървене, свързано с травма или операция;
• Загуба на кръв, свързана със заболявания (пептична язва, язва на дванадесетопръстника, хемороиди)
• Менструално кървене
Причини за недостатъчно усвояване на желязо са:
• Атрофичен гастрит
• Хеликобактерна инфекция
• Непоносимост към глутен и лактоза
Причини за недостатъчен прием на желязо са:
• Вегетарианство, веганство
• Други небалансирани диети
• Лоши социално-икономически условия
Други причини за недостиг на желязо:
• Вътресъдова хемолиза със загуба на желязо през пикочните пътища
• Хемолиза, свързана с имплантиране на изкуствени сърдечни клапи

Как да разпознаем железния дефицит?
Симптомите на това състояние са разнообразни:
Слабост, замаяност, лоша поносимост към упражнения или физически труд, главоболие, сърцебиене, болка в езика, сухота в устата, атрофия на папилите на езика, синкаво бяло на очите,сърцебиене, задух, мускулна слабост, косопад, изтъняване на косата, глад за определени храни особено богати на протеини/, дехидратация по кожата, ниско кръвно налягане.
Страдащите от дефицит на желязо се оплакват най – вече от от високи нива на стрес, безсъние, постоянна умора. Затова често тези състояния се бъркат с пролетна умора. Но ако се задълбочи проблема, може да доведе и до т. нар. „желязна анемия“, при която се налага малко по – „агресивно“ лечение.

Кои са застрашените групи?
1. Вегани и вегетарианци.
Те напълно или частично изключват от менюто си консумацията на животински продукти, това ги поставя на първо място в рисковите групи. Въпреки, че си набавят вит. В, те често са склонни към анемични състояния. Тъй като тялото основно си набавя желязо от месото, удачно е да намират адекватни заместители.

2. Бременни жени и кърмачки.
Една от първите добавки, която се изписва на бременните жени е именно желязото. Тялото на майката трябва да бъде добре снабдено и през деветте месеца с този важен минерал.

3. Активно спортуващи хора.
Цялостното и активно натоварване на организма, води до неговото изтощение. Без хемоглобин, няма приток на кръв към мускулите. Затова приемът на желязо е от изключително значение при хората, които активно се занимават със спорт.

4. Жени с обилна менструация.
Тези дами задължително трябва да се консултират със своя лекар, защото са застрашени от развиването на железен дефицит. Могат да се наложат и хормонални изследвания.

5. Бебета и малки деца.
Липсата на желязо при малките, може да доведе до забавяне на техния растеж, както и върху цялостното развитие на сърдечната и нервна система. Наблюдавайте детето, ако винаги му е студено, няма енергия за игри, или не може да определи какво му се яде.

Как се набавя желязо в организма?

Най – вече с правилен хранителен режим.
Храната е най – лесният начин да доставите на организма загубеното желязо.
Ето и храните, които е добре да включите в менюто си, ако имате някой от симптомите за недостиг на желязо:
- Червено месо;
- Морски дарове;
- Зеленолистни зеленчуци, особено спанак;
- Боб и грах;
- Сушени плодове.
Железният дефицит е лесна диагноза за лабораторията. Тя се поставя обикновено след анализ на показателите: ПКК – пълна кръвна картина; морфология на еритроцитите; серумно желязо; ТЖСК. За по-подробно уточняване, хематолозите обичат да назначават: феритин; нива на В12;
нива на фолиева киселина; нива на витамин Д.

В следващо интервю с хематолога на УМБАЛ “Еврохоспитал Пловдив” д-р Хаджиценев, ще Ви дадем още по - задълбочена информация.

Днес отбелязваме Свтовният ден на здравето!

Дата на публикуване: 07.04.2021

Физикалната терапия - важна стъпка за въстановителния период при редица заболявания

Дата на публикуване: 05.04.2021

Физикалната терапия, известна още като физиотерапия, представлява направление, което се използва изключително широко в съвременната медицинска практика и се прилага при множество заболявания. Това е изключително важно за пациентите защото води до

подобряване на техния комфорт, намаляване на болката, облекчаване на симптомите и възстановяване на подвижността и тонуса при различни заболявания.

 

Днес ще Ви представим кабинета по физикална и рехабилитационна медицина към „АСИП МЦ ЕВРОХОСПИТАЛ“. За възстановителния период, за апаратурата и процедурите, които се извършват, разговаряме с лекар – специалист д-р Златина Спасова.

 

-  Д- р Спасова, какви процедури се извършват в кабинета по физикална и рехабилитационна медицина и на кои заболявания повлияват добре?

В кабинета се извършват процедури с модерна комбинирана физиотерапевтична апаратура:

 

- елекртотерапия с наличие на вакуум регулируеми електроди

- електростимулации

- магнитотерапия

- ултразвукова терапия, с възможност за комбинирана терапия елекро плюс улразвук

- високочестотна терапия

- инхалационна терапия

- термотерапия

 

Кинезитерапия – активна и пасивна:

 

- дихателна гимнастика

- аналитична гимнастика

- упражнения за равновесие и координация

- суспенсионна терапия

- пулитерапия

- лечебен масаж

- мануална терапия

- постизометрична релаксация

 

Извършват се функционални изследвания – гониомертия, мануално мускулно тестуване, тестуване на равновесие и координация, походка, захват, оценка на самостоятелността в дейностите от ежедневието, оценка на функциите на централен и периферен двигателен неврон.

Процедурите се прилагат с много добър ефект при ортопедични, неврологични, ревматологични и травматологични заболявания.

 

-  Какви са ефектите, които да очакват пациентите и кога е хубаво да се повторят?

Ефектът от процедурите е различен. Те водят до облекчаване на болката, намаляват отока и хематома, ускоряват метаболизма и регенерацията след травми, повишават тонуса. Процедурите дават седативен и релаксиращ ефект, активират имунната система.

Лечението продължава от 7 – 10 дена. Нов курс физиотерапия и рехабилитация се препоръчва след оценка на резултатите от проведеното лечение.

 

-  Има ли болезнени процедури?

Обикновено извършените процедури са приятни и релаксиращи. Със съвременната апаратура дозирането е точно и рискът от обриви, зачервяване и изгаряне, е сведен до минимум.

 

-  Какви процедури покрива здравната каса?

Кабинета работи по договор с НЗОК и с медицинско направление № 3 за извънболнична помощ, се извършва физиотерапевтичен курс, включващ първоначален преглед от лекар специалист по физикална и рехабилитационна медицина, оценка на обективното състояние на пациента и назначен общ брой процедури, до 20 в курс, от апаратната терапия и кинезитерапевтични техники.

 

-  Какво е най – специфичното във Вашата професия?

Прекрасна специалност, която е тясно свързана с другите медицински специалности – ортопедия, неврология, ревматология, кардиология, онкология, пулмология, хирургия и други.

 

-  Кои са най – проблемните и често срещани зони?

Най – често пациентите посещават кабинета с оплаквания от болки в гръбначния стълб, коленни, тазобедрени и раменни стави. Това се дължи предимно на статичното натоварване на опорно – двигателния апарат или на неправилно натоварване.

 

-  При хронични и ставни заболявания, колко трябва да е продължителността на процедурите?

При хронични и ставни заболявания, както и такива на периферната нервна система, лечебните курсове се провеждат през три – четири месеца, с цел задържане на дегенеративния процес и предотвратяване обостряне на заболяването.

 

-  До колко е важна рехабилитацията за възстановителния период?

Своевременната и правилна рехабилитация предпазва от усложнения, инвалидизация и връща по – рано болния към ежедневния му начин на живот.

 

-  Как намирате работата си в УМБАЛ „Еврохоспитал“?

Модерна и бързоразвиваща се болница с утвърдени специалисти в своята област, стимул за физиотерапия и рехабилитация в крак с времето.

 

Класация „Добра болница“ ЦЗПЗ "Право и здраве"

Дата на публикуване: 30.03.2021

Център за защита правата в здравеопазването“ организира класация „Добра болница“ на базата на 10 обективни, публични и проверими критерии. Болницата, която покрива всеки от десетте критерия получава знак "Добра болница". Оценката се отнася до това каква информация и удобства за пациентите предоставя болницата. Тя е оценка за отношението към пациентите.

 

Самите пациенти могат да дават оценка на болниците, а критериите по които се оценят болниците са следните:

 

1. Има Интернет сайт с посочени адреси, телефони и ръководството

2. Пациентите имат осигурен безплатен достъп до wifi

3. Публикувани са имената и специалността на лекарите

4. Публикувани са цените на медицинските услуги

5. Публикувани са образци на Информирано съгласие

6. Има утвърдена и публикувана процедура за жалби и оплаквания

7. Има утвърдена и публикувана процедура за борба с болката

8. Публикувани са данни за смъртността през последната година

9. Публикувани са данни за Вътре-болничните инфекции

10. Публикувани са данни за непланирани повторни операции

 

На базата на това, че покриваме всички критерии, както и за провежданата политика на откритост, грижа за пациентите и защита на правата им, с радост и гордост Ви представяме отличието, присъдено на УМБАЛ „Еврохоспитал“!

Маг. Фарм. Андрей Стефанов: Дозата прави отровата!

Дата на публикуване: 22.03.2021

Скъпи пациенти,

УМБАЛ "Еврохоспитал Пловдив" ООД разполага с добре оборудвана "Болнична аптека".

Тя осигурява фармацевтичните грижи, включително предоставяне на лекарствени продукти, диагностични материали, медицински изделия и др. за хоспитализираните пациенти. В болницата е особено важно правилното лекарство да бъде налично за всеки нуждаещ се пациент в  точното време и форма. За пълноценната работа на болничната аптека, много важен фактор е наличието на информационна база и програмно осигуряване.

В болничната аптека се извършват следните основни дейности: завяване, доставяне, съхранение, опаковане, даване на консултации, отпускане по лекарствени листове на разрешени за употреба в РБ лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни по установения със заповед на Управителя ред и в съгласие с лекарствената листа на УМБАЛ "Еврохоспитал Пловдив"ООД.

 

Днес ще Ви представим ръководителят на Болнична аптека УМБАЛ "Еврохоспитал“ – маг. фарм. Андрей Стефанов. Той е родом от Ловеч, в УМБАЛ "Еврохоспитал“ е от година и половина. Бил е на стаж в САЩ - Калифорнийския Университет Сан Диего, Франция - Медицински Университет Париж Рене Декарт и Вюрцбург - Германия. Владее перфектно английски, немски и френски език. Член е на медицинския съвет на УМБАЛ "Еврохоспитал“. Участва във Фармакотерапевтичната комисия на болницата. Член е на Българския фармацевтичен съюз и Професионалната организация на болничните фармацевти. За дейността на това важно за болницата звено, за опита и интереса му към фармацията, вижте от интервюто ни с него.

 

- Андрей, от къде идва интереса Ви към фармацията?

В ученическите си години, моите интереси бяха ориентирани към химията и математиката. Сестра ми е медицински насочена, тя е стоматолог. Но стоматологията ми се стори малко скучна и избрах фармацията.

 

- Кое е най – интересното във фармацията за Вас?

Най – хубавото нещо е, че можеш да помагаш на хората. Преди, когато работех в елитна външна аптека, хората постоянно се допитваха до мен. Това да имаш пряк достъп до хората, да им бъдеш полезен е най – интересното нещо за мен. Здравната гледна точка – да помогнеш на хората и в същото време общуването с тях. Винаги съм препоръчвал изпробвани от мен медикаменти. При все това, че аз съм привърженик към природните методи, растителните лекарства, така обхващах цялостното лечение на пациентите.

 

- Имате богат опит в чужбина – САЩ, Германия, Франция... Какво най – много Ви впечатли там?

Аз съм завършил немска езикова гимназия, приоритет ми беше немския език, затова първо отидох в Германия, в престижен университет в Бавария, Вюрцбург. Там най – много е засегната индустрията, защото основните лекарства в Европа се произвеждат основно в Германия.

Смея да твърдя, че бях конкурентен на немските студенти, но не ми хареса отношението на професорите, бяха скептично настроени. Работил съм и във външна аптека във Вюрцбург – приготвях лекарства, кремове. В Германия ме впечатли, че е много застъпена също така и социалната политика – разнасях на пенсионери и трудно подвижни хора лекарства по домовете. В България сега навлизат електронните рецепти, аз съм го правил преди 15 години. В САЩ са абсолютни работохолици. Бях в лаборатория за изследване на стволови клетки в Калифорния. Денят там минава в изследвания, а през нощта се изучават най – новите тенденции в науката. Това ми се стори малко асоциално. Най – много ми хареса в Медицинския Университет Рене Декарт в Париж. Французите са „отворени“ хора, близко са до нас. Най – добрия си опит съм взел именно от там. Болницата, в която работех беше огромна. Болничната аптека снабдяваше цялата болница, с робот. Това ми направи много силно впечатление. Задава се на робота, на софтуера и той го прави, много е удобно, не ходиш на всеки рафт, прави го робота. Цялата болница е свързана с огромни канали, не се налага да се ходи до отделенията, по каналите лекарствата се разпределят по отделенията. Във Франция, може би в цял свят е много широко застъпена клиничната фармация. Клиничният фармацевт ходи на визитация с лекарите, консултира лекарствени взаимодействия, хранителния режим на пациента, кога се приемат лекарствата – преди или след хранене, терапията – лекарствени съвместимости, съпътстващи заболявания.

 

- А в България? Ако направим сравнение как стоят нещата?

В България клиничната фармация все още не е много застъпена, но с колеги, които като мен са членове на фармацевтични съюзи, споделяме мнението, че ние на Балканския полуостров сме най – добре, в сравнение с другите съседни страни, където дори не се говори за клинична фармация. Мисля, че вървим в добра насока.

 

-Вие сте магистър фармацевт, какви са най – важните качества?

Много е специфично дали си във външна аптека – отворен тип, или работиш в Болнична аптека. Например във външната аптека трябва да си любезен, отзивчив, хората да ти имат доверие. Ние знаем, че има фактор наречен „плацебо“, с доверието, казвайки на пациента за дадено лекарство, то ще му подейства още по - силно. Затова за мен да спечелиш доверието на пациента е най – важно във външна аптека. В Болничната аптека, също – доверието между персонала. Трябва да имаш умения да работиш в колектив.

 

- Вашата професия изглежда много лесна, но тя всъщност е много отговорна, в какво точно се състои работата в Болничната аптека на УМБАЛ "Еврохоспитал“?

Моите задължения тук са да следя за качеството на лекарствата, за бюджета на болницата, тоест – да е качествено лекарството, но и договарям добра цена, добри условия. Човек трябва да има глобален поглед върху нещата – да има адекватна и актуална преценка. Това идва с опита. Например сега, в период на пандемия има различна употреба на лекарства, при извън епидемична обстановка са други лекарства, точно в конкретното време да не се получи недостиг на дадени медикаменти или свръх количество. Важно е също така да има добра комуникация с отделенията, за да се знае кое е наложително. Да се следят правилните лекарствени форми, защото едно лекарство може да го има на ампули, на сироп, на таблетки, същото е и със съставките - да се следи дали няма противопоказания при взаимодействие с други медикаменти. Много важно е всички лекарства, които ги няма на българския пазар да се договорят на хубави условия при внасяне от чужбина, верифицира се дали статуса им е активен и легален за приложение в европейската мрежа. Тук е важно да отбележа и нещо много важно – трябва много адекватно и точно да се следи за дозировката, защото всички знаем сентенцията – „Дозировката прави отровата“.

 

- Вие сте ръководител на Болнична аптека, как попаднахте в УМБАЛ "Еврохоспитал“?

Честно казано, беше ми мечта да работя в Болнична аптека, защото смятам, че опита ми, е полезен за болницата и имах нужда от промяна. Явих се на конкурс и бях приет. Тук е уместно да кажа, че много ми харесва. На първо място ми харесват колегите – както като специалисти, така и в личностно отношение. Лъчезарни хора, професионалисти.

 

- Кое е най – голямото предизвикателство пред Вас в професията?

Може би в бъдеще да запиша Клинична фармация, за да съм още по – полезен за пациентите, хората и болницата.

 

 

 

Безкрайно Благодаря!

Дата на публикуване: 15.03.2021
Благодарим Ви за Вашата признателност скъпи пациенти!
Нашата професия е призвание, въпреки това, такива искрени думи усмихват лицата ни и стоплят сърцата ни!
Представяме Ви без редакция благодарственото писмо на г-жа Христина Атанасова!
 
ДО РЪКОВОДСТВОТО НА УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ – ПЛОВДИВ“
ОБЩИНА ПЛОВДИВ
ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ НА ОБЛАСТ ПЛОВДИВ
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – ПЛОВДИВ
БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ
БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО
РАДИО ПЛОВДИВ
ПЛОВДИВ 24БГ
ТРАФИК НЮЗ
 
БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО
 
От Христина Франгова Атанасова от гр. Пловдив
 
С все още невъзстановени сили от тежкото и тягостно дългото боледуване, но с укрепнал вече дух, благодарение на положените за мен изключителни грижи, бързам да изкажа безкрайната си благодарност на всички лекари, сестри и санитари от УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ – ПЛОВДИВ“ дали своята лепта в изпълнение на професионалния си дълг и специално на доктор Димитър Димитров, д-р Джаров, д-р Акрабова, на младия доктор Жилев, на кинезитерапевта Кирил Вълчанов, на санитарката Валя, благодарение на които аз живея за втори път!
Всички те с нестихващо упорство, с висок профеисонализъм, с небивало човеколюбие спечелиха битката със смъртта и ми дадоха най-големия шанс, който съдбата ти предлага – да продължа напред и да се радвам на живота, на всеки ден, даден ми от Бог, разпрострял милостта си в техните ръце!
Висчки те, приели като лична кауза битката с КОварния вирус, ми вдъхнаха надежда, увереност, сили и желание да се изправя и да вкуся отново силата на живота.
Изпаднала в неволя, срещнах и ще помня тези високоморални хора, за които признанието и благодарността са най-ценните дарове, които можем да им дадем!
Безкрайно Благодаря!
Нека даденото Ви се връща с пълни шепи!
 
С признателност: Христина Франгова - Атанасова

COVID – 19 RT – PCR НАЙ - ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Дата на публикуване: 12.03.2021

Скъпи пациенти,

представяме Ви тема по Ваше желание. Ако пътувате в чужбина или искате да си направите PCR тест в нашата микробиологична лаборатория, както и да получите пълна информация за RT – PCR, д-р Гергана Узунова отговаря на Вашите въпроси.

- Д-р Узунова, какво точно представлява RT – PCR и пациенти с каква симптоматика е добре да си направят теста?

RT - PCR тестовете са точни и надеждни, с най – висока чувствителност и специфичност.

Молекулярните тестове за диагностика на COVID – 19 RT – PCR доказват активна инфекция чрез откриване наличие на РНК на вируса. Препоръчват се при:

* Пациенти с изявена симптоматика. Достоверността на теста е най – висока 3 - 4 дни след заразяване до 10 -14 ден от появата на симптомите:

- новопоявила се температура;

- суха кашлица;

- отпадналост;

- загуба на вкус и обоняние;

- затруднено дишане;

- миалгия;

- главоболие;

- диария;

- гадене или повръщане;

- гърлобол;

- кислородно насищане под 92 %

* При контакт с доказано положителни пациенти. Материал се взема на 5- 6 ден от контакта.

* При постъпване за лечение и оперативна интервенция, ако болницата го изисква

* При пътуване в чужбина

Моля проверете за съответната дестинация колко часа преди полета е валидността на PCR теста.

От 02.02 до 30.04. всички български граждани влизащи в стараната трябва да предоставят отрицателен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизането. При липса на документ подлежат на 10 дневна карантина. В срок от 24 часа при представяне на документ с отрицателен PCR тест от лицензирана лаборатория, РЗИ може да отмени карантината.

- От къде и как се взема пробата за теста?

Проба за PCR се взема от назофарингса и орофарингса чрез два отделни специфични за изследването тампона. Внимателно се „остъргва“ задната част на носоглътката, за да попадне достатъчно материал за изследване върху тампона. След изваждането му върху него ще има собствени клетки, секрети, а при вирусна инфекция и цели вирусни частици. Двата тампона се поставят в транспортна среда за вируси. Процедурата е леко дискомфортна.

 

- Трябва ли да е на гладно?

Не! Препоръчително е да не сте използвали вода за уста и таблетки за смучене.

 

- За колко време се взема пробата?

Самото вземане става за няколко минути, при съдействие на пациента.

 

- Къде мога да отида да ми вземат пробата?

В микробиологична лаборатория, след регистрация, попълване на формуляр и заплащане на регистратура.

 

- Кога мога да дойда за пробата?

От понеделник до четвъртък от 7.00 до 19 часа.

Петък до 10 часа.

 

- Запазва ли се час за посещение?

Не е необходимо предварително записване на час.

 

- Издавате ли резултати на английски език?

Да. Лабораторията е лицензирана и може да издаде резултат на английски език. Необходимо е да носите със себе си, документа, с който ще пътувате. Предоставената бланка изпишете четливо и точно, трите имена на български и английски език. Запишете точно на документа /букви и цифри/. Пазете касовия бон – може да Ви бъде поискан на границата. Уверете се, че в бланката с готовия резултат данните Ви са изписани точно и е наличен подпис и мокър печат.

 

- Може ли да бъде взета проба в дома ми от Ваш служител?

Не. Не предоставяме тази услуга.

 

- Работите ли с направления?

Не. Не работим с направления. Извършваме само платени проби.

 

- Какъв е апарата и какво е специфично при работа с него?

УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“ въведе в лабораторните услуги съвременна молекулярна диагностика. Наличната апаратура включва автоматизиран екстрактор за нуклеинови киселини РНК и ДНК и PCR в реално време на световно познатата марка QIAGEN – Германия. QIAcube Connect осигурява автоматизирана обработка на пациентски проби от различен първичен биологичен материал. Използва лесен за употреба софтуер и намалява значително риска за грешка при процесите на подготовка и обработка на пробите.

PCR в реално време – Rotor – Gene – Q комбинира множество оптимизирани дизайнерски характеристики, за да осигури изключителна производителност и надеждни резултати. Заедно с оптимизирани QIAGEN комплекти за PCR в реално време, Rotor – Gene – Q позволява рационализиран анализ на широк спектър от изследвания.

Апаратът притежава изключителни топлинни и оптични характеристики благодарение на въртящия се формат. Покрива ненадминат оптичен диапазон, обхващаш UV до инфрачервени дължини на вълната. Използваните китове на GENERI BIOTECH и SANSURE BIOTECH откриващи участъци от 2 или 3 гена / ORF 1ab, N ген, RdRP, E ген/, различен от S гена, които са доказано по – консервативни и специфични, избягват възможността за фалшиво отрицателни резултати.

 

Заповед 73

Дата на публикуване: 11.03.2021

д-р Никола Ковачев: Хирургията е комбинация между професионалните качества и личното отношение

Дата на публикуване: 11.03.2021

Днес ще Ви представим още един млад лекар на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“

Д-р Никола Ковачев е част от екипа на хирургично отделение от 2018 гоодина, когато завършва с отличие Медицински Университет гр. Пловдив. За интереса към любимата му специалност, за работата в COVID отделението и за други интересни неща, прочетете интервюто ни с младият д-р Ковачев.


- Д-р Ковачев, Вие сте от младите специализанти в екипа на доц. Николай Белев, от къде е Вашият интерес към хирургията и защо точно хирургия, нещо или някой повлия ли в избора на медицинска специалност?

Смятам, че семейството е в основата на повечето избори, които човек прави в живота си. Моят път към медицината и в частност хирургията е един такъв избор. Ранните ми спомени за баща ми са свързани с интересните картинки от атласите, които впоследствие ползвах и аз, а като по-голям често ставах свидетел на разговорите между родителите ми за работата им. Така, когато дойде време да избера с какво да се занимавам, не съм се колебал, защото може би подсъзнателно съм мислил, че най-нормалното нещо е да се занимавам точно с това.
Попадането ми в хирургичното отделение на „Еврохоспитал“ се дължи най-вече на протегнатата ръка и достойно отношение на доц. Белев, а останалото е резултат от старанието ми да оправдая очакванията и гласуваното ми доверие.


- Какво за Вас е най – голямото предизвикателство пред един хирург?

Лично за мен, това не са часовете в операционна, стресът, умората и многото учебници, които трябва да прочетеш. Предизвикателството е способността да съчетаеш тежката професия с личния си живот, да знаеш къде да сложиш границата и да не позволяваш едното да пречи на другото.


- Какво е най – важното при провеждане на хирургично лечение?

Хирургичното лечение не се изчерпва с работата в операционна. То е сложна комбинация от знания в повечето медицински области, практическите умения и опит, и интуицията, които трябва да вървят ръка за ръка с личното отношение към всеки пациент, усещането за хората и емпатията.


- Какви операции представляват най – голям интерес за Вас и защо?

В началото на професионалния ми път не бих казал, че имам предпочитания. Искам да се уча на колкото може повече неща, така че от тази гледна точка най-голям интерес имам към тази операция, в която имам възможност да работя и да взимам решения. Няма значение колко сложна е една операция, не успееш ли да разрешиш проблема на болния. Може би спешната хирургия е тази, която ме влече най-много заради адреналина и бързината, с която се случват нещата в операционна.

 

- Кое е най – специфичното в хирургията?

Най-специфичното в хирургията е именно съчетанието от професионалните качества и отношението към хората, умението да работиш в екип, да комуникираш, да знаеш докъде се простират възможностите ти и да не предприемаш излишни рискове, да уважаваш колегите си и йерархията в отделението.


- Какво е мнението Ви за миниинвазивната хирургия?

До лапароскопската хирургия се докоснах още в първия си работен ден в отделението в „Еврохоспитал“. Като всяко начало ми беше доста трудно. Работейки тук вече две години, се убеждавам във все повече предимства на този тип хирургия при лечението на определени заболявания. Смея да твърдя, че ние сме водещо отделение по миниинвазивна хирургия не само в Пловдив, а и в Южна България. Хубавото за младите специализанти като мен е, че тя не е самоцел тук. За всеки пациент се прави индивидуална оценка за подходящия тип оперативна интервенция, така че имаме възможност да работим и много конвенционална хирургия.


- Д-р Ковачев, Вие често влизате в COVID отделението на УМБАЛ „Еврохосппитал“, как е организирана работата в отделението, какви са случаите, пациентите, как Ви се отразява това?

Първите месеци бяха трудни за всички – различните екипи, работните облекла, документацията и най-вече мисълта, че трябва да се предпазваш достатъчно добре. Докато се окомплектоваха нещата и всички заработихме като едно минаха 2-3 месеца, като най-голяма заслуга имаха Д-р Димитров и Д-р Джаров, които се показаха като истински лидери и бяха постоянно за всичко на разположение на дежурните екипи.
Работата в отделението, с подходящата организация и настройка, не бих каза, че е толкова тежка. Единственото трудно за мен е, че ми липсва работата в хирургия, докато съм в Ковид.

- Предвид факта, че все още има хора, които не вярват в коронависурната инфекция, какво бихте им казали?

            За половин година в отделението видяхме повечето усложнения на Ковид инфекцията,    като в много от случаите бяхме безсилни. Много колеги от болницата се простиха с близките си, за чийто живот се бориха ежедневно и правиха всичко възможно, но без резултат. Тези, които вярват, че коронавирусната инфекция е измислена от „бялата мафия“, за да източват Здравната каса, бих посъветвал да се ваксинират и след това да продължават да си мислят, каквото им е удобно, за да не се убеждават в сериозността на заболяването по друг начин.

 

- Как минава един ден в COVID отделението?

Денят в Ковид отделението не е кой знае колко по-различен от този във вътрешно отделение с интензивен сектор. Най-хубавото е, че работата е така организирана, че ежедневно дежурният споделя състоянието на болните в група в социална платформа, в която са всички лекари в болницата. По този начин, във всеки един момент можем да разчитаме на консултация, съвет или идея за лечението на даден болен.

 

 - Какво е мнението Ви за УМБАЛ „Еврохоспитал“, болницата е  университетска и е платформа за много млади лекари, за екипа, с който работите?

„Еврохоспитал“ е добре структурирана болница, която събира доказани специалисти, модерна техника и иновативни подходи в диагностиката и лечението на много заболявания. За сравнително млада болница, успя да се утвърди като база за обучение на студенти и специализанти, на които може да предложат неща, с които няма да се срещнат другаде в Пловдив.
За мен най-важното в хирургичната специалност е екипът, с който работиш. Трябва да можеш да разчиташ на хората до теб, това ти дава сигурност във всяка една ситуация. В този аспект изкарах най-голям късмет. Благодаря на екипа от хирургично отделение – лекари, медицински сестри, санитари, за начина по който ме приеха. Няма да изтъквам качествата на колегите ми, които са несъмнени. Те са моите учители и са заслужили уважението ми. Искам да им изкажа признателност за отношението, доверието, което ми гласуват и опората, която виждам в тяхно лице.


 

 

RT-PCR тест за COVID-19

Дата на публикуване: 09.03.2021
Уважаеми пациенти,
УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ" Ви предоставя възможност за диагностика на коронавирус чрез RT - PCR метод/ real time - PCR/.
Тестовете може да извършите в нашата микробиологична лаборатория. Проби се вземат - понеделник до четвъртък от 07h - 19h и петък до 10h. Цената на теста е 90 лева.
ВАЖНО!!!
Лабораторията издава документ с резултата от PCR теста Ви и на английски език!
Документът е валиден само след поставяне на мокър печат и подпис на лечебното заведение!
 
Микробиологичната лаборатория към "АСИП - МЦ Еврохоспитал Пловдив" ЕООД гр. Пловдив, е акредитирана стс заповед на Здравно министерство № РД 01-724/22.12.2020 г.
 
Подробна информация можете да получите на регистаратурата на УМБАЛ "Еврохоспитал" - 032 207 015.

Топли думи на благодарност и признание за грижите в COVID отделението на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“

Дата на публикуване: 02.03.2021
Разговаряме с г-жа Мария Гайдарова - директор на 41 ОУ „Райна Княгиня“ в гр. Пловдив, която разказва за своите впечатления, благодарност и признателност към лекарите, грижили се нея по време на престоя й в УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“. Г-жа Гайдарова написа трогателно благодарствено писмо адресирано до областния управител Дани Каназирева, в което затрогващо изказва своята дълбока благодарност към COVID – отделението и управителят на УМБАЛ „Еврохоспитал д-р Димитър Димитров. Думи, които трогнаха всички, нас, вижте интервюто ни с г-жа Гайдарова.
 
- Г – жо Гайдарова, разкажете ни за Вашата среща с коварния COVID 19.
Това беше изненадваща среща. Човек вярва, че на него няма да му се случи, или ще го преодолее лесно, но вирусът е коварен. Истината е, че това е едно трудно изпитание, ние не сме подготвени, защото вирусът е непредсказуем. Човек трябва да има подкрепа и медицинско наблюдение, особено ако е в състояние, в което не може сам да има преценка, а това често се случва още след първите дни.
 
- Как започна всичко?
Имах първоначален период, с много леки симптоми. След това се върнах на работа с отрицателен PCR тест и след месец се върнах в изходна позиция с висока температура 39 градуса, с всички симптоми и с отрицателен PCR тест. Отне ми няколко дни докато разбера, че това е COVID 19. Последва домашно лечение от 10 дни със смяна на антибиотици. Започнах да колабирам и така се стигна до хоспитализация в УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“.
- Какво се случи след като Ви приеха, кои бяха първите мерки, които се взеха?
Изключително професионално отношение, много компетентно, внесоха ми спокойствие, знаех, че съм в добри ръце и ще ми бъде направено всичко необходимо, но въпреки това, страхът беше в мен. Не знаех какво предстои, самото отделение за човек, който не е влизал в болница е травмиращо преживяване. Това беше причината да напиша и благодарственото писмо, защото усетих професионализма.
 
- В писмото Вие изказвате благодарност към екипа, който Ви е спасил живота, разкажете ни за грижите, за това, което Ви впечатли най – много...
Ние не виждахме лекарите, те бяха с предпазни облекла. Екипите, които се сменяха бяха толкова синхронни. Имаше пълно взаимодействие между тях, изключително професионално и стриктно следваха протокола, не само лекарите, но и медицинските сестри и санитарите.
Много важно е да отбележа, че моето кредо е да не благодаря за неща, които са в професионалните задължения. Аз благодарих защото това, което видях и почувствах лично беше много над този минимум, който е в длъжностната характеристика на всеки специалист. Усетих човечното отношение, подкрепата, куража, който лекарите ми даваха през скафандрите – с очите, те викаха, за да ги чуя и това беше не само към мен, а към всеки един пациент в отделението. Ние всички имахме нужда там от това някой да ти каже : "Ок, ще се справиш“. То ни беше показано по много начини – с езика на тялото, с очите, с вниманието. Идваха да ни видят как сме извън задължителните прегледи за констатиране на моментното състояние. Ние не бяхме сами в нито един миг, нещо повече, ако някой имаше нужда от нещо, следваше светкавична реакция и то екипна. Всеки си знаеше мястото и работата, без много думи – професионално и отдадено. Това ме впечатли най -много. Тези хора са единствената връзка със здравия разум в този момент, защото всеки болен е притеснен.
 
- Как е структурирано COVID отделението? Управителят на УМБАЛ „ ЕВРОХОСПИТАЛ“ д-р Димитър Димитров е направил перфектна организация, но разкажете ни Вашите впечатления.
Всеки специалист си знае задълженията. В определени часове се подават лекарства, системи, така, както е предназначено. Има контролни прегледи, има сатурация, наблюдава се кислорода, който се подава. Други апарати наблюдават сърдечната дейност. Има налична обратна връзка във всеки един момент. Впечатление ми направи и това как се пренасят кислородните бутилки, които са тежки и как следяха постоянно нивото на кислород. Ролята на д-р Димитров като управител е изключителна и на много високо професионално ниво. Вие виждате по посока COVID колко често се сменят данни, лечение, протоколи, екипите, трябва да са в крак с най – новото. Много е важно да имаш подбрани специалисти, да си знаят задълженията и да умеят да работят в екип, а това са умения, които един ръководител създава като атмосфера, като среда за развитие, като качества, което корелира върху здравето на всеки един пациент. Затова моята благодарност е не само за професионално свършената работа. За човечността, за отношението, за подкрепата, за вниманието, безспорно за всичко това, пряка отговорност има д-р Димитров, защото той е организирал прецизно всичко това – да се отправи правилното послание на визията на отделението и на стила на работа. Всичко това е определящо за общата структура на болницата, а всички тези компоненти са налице.
 
- Промени ли живота Ви COVID 19?

Категорично да! В такива моменти човек си дава сметка, че не е вечен на тази Земя и трябва да мислим за по-значимите неща и за близките си хора, за това как да се обичаме и да сме позитивни в ежедневието си. Тази доброта и човечност, която видях, освен професионализмът всъщност ми помогна да намеря точните думи да изразя своята благодарност към целият екип, затова че те работят всеки ден, за да спасяват човешкия живот и го правят отдадено, в случая и като рискуват своето собствено здраве. Адмирации и огромно благодаря!

Силата на благодарността

Дата на публикуване: 16.02.2021

Още една красива и истинска инициатива в знак на благодарност и признателност от дечицата от детска градина „Валентина“. След престой в УМБАЛ "Еврохоспитал", тяхната любима учителка г-жа Христова е излекувана и отново е на работа сред малките си възпитаници. Децата от група "Пипи" изработиха ръчно иновативни фигурки символизиращи пеперудки в спринцовка с красиви послания за благодарност и признание за грижите към лекарите и екипът на Ковид отделението на УМБАЛ "Еврохоспитал", излекували тяхната любима учителка.

Когато качества като признателност и благодарност пристигат при нас от най - малките, нашите сърца са винаги стоплени, а усмивките не слизат от лицата ни! Ето това е силата на благодарността още в най - ранна детска възраст!

Медицински лаборант – не професия, а призвание!

Дата на публикуване: 15.02.2021

 

Днес ще Ви представим един млад и успешен лаборант, за който непрекъснато получаваме благодарствени писма и адреси. От него пациентите са очаровани, а какво ни разкрива за професията си, прочетете в интервюто ни със Сейхан Мюмюн от клинична лаборатория на УМБАЛ „Еврохоспитал“.

 

- Сейхан, от колко време сте в клиничната лаборатория на болницата и какво Ви харесва най – много в професията Ви?

От три години работя в клиничната лаборатория на УМБАЛ „Еврохоспитал“. Веднага след като завърших, започнах да работя в лабораторията на болницата. Най – много в професията ми харесва динамиката, потока от пациенти, с които лаборанта е в непрекъснат контакт. Също така ми харесва и факта, че клинично - лабораторните изследвания са важна предпоставка при поставянето на диагноза и проследяването на лечението на пациентите.

 

- Как се насочихте към тази професия, от къде дойде интересът Ви?

Насочването ми към тази професия може да се каже, че беше съвсем случайно. От малък исках да уча нещо свързано с медицина. Кандидатствах по първо желание друга специалност. Но ме приеха в специалност „Медицински лаборант“, което беше мое второ желание. По никакъв начин не съжалявам, че ме приеха по тази специалност. Обичам много професията си.

 

- В какво се състои работата на един лаборант?

Всеки един лаборант трябва да притежава качества като наблюдателност, прецизност и отговорност. Лаборантът трябва да умее да работи в екип, да бъде много организиран. В работната среда трябва да има ред и дисциплина.

 

- Как минава един работен ден в клиничната лаборатория?

Всеки работен ден в клиничната лаборатория започва с подготовка на апаратурата, която е много важна за даване на точни и верни резултати. Правят се контролни изследвания на пациентите, лежащи в болницата. Следва потока от пациенти, като част от тях са такива, които са за направление за клинично – лабораторни изследвания, други - за платени такива.

 

- Пациентите са много доволни от Вас, винаги Ви хвалят, пишат Ви благодарствени писма, каква е тайната Ви, предполагам това, е защото много обичате професията си?

Изпитвам голяма любов към професията си. Харесвам това, което правя и това е предпоставка да върша работата си както трябва. Като клиничен лаборант, аз работя с хора. При нас идват най – различни пациенти с тежки диагнози. Винаги предразполагам даден пациент. При влизането им в лабораторията аз веднага усещам когато са притеснени. Винаги гледам да разговарям с тях по време на самата манипулация, успокоявам ги, разсмивам ги, държа се приятелски с тях и по такъв начин печеля тяхното довериe. За мен е много важно да съм усмихнат към тях, защото на никой не му е приятно да е в болница, точно заради това гледам да осигуря една приятна среда, за да се почувстват по – добре. Мисля, че точно на това се дължи, те да са доволни от мен.

 

- Какво е най – специфичното във Вашата професия? Какво не знаят хората за работата на лаборанта?

Професията на клиничен лаборант е много отговорна. Хората си мислят, че работата на лаборанта е само вземане на кръв, но това не е така. Като клиничен лаборант трябва да отбележа, че е необходима и добра и стабилна теория и практика в областта. Трябва и отношение, да разбираш пациентите, които идват в лабораторията.

 

- С каква апаратура разполагате тук в лабораторията?

Клиничната лаборатория на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“ разполага с най – висок клас апаратура. Именно висококачествената апаратура осигурява бързина и надеждност на получените резултати. Работим със затворена система за вземане на кръв, която гарантира безопастност, както за персонала, така и за пациентите. В лабораторията на болницата се извършват множество изследвания, които осигуряват поставяне на точна диагноза, контрол и лечение на болестния процес на пациентите.

 

- Разкажете ни за екипа, с който работите? За УМБАЛ „Еврохоспитал“?

Екипът, с който работя е много добър. Всички колеги са много организирани и приятни. Благодарен съм, че работя с лекар като д-р Ася Козанова, тя е истински професионалист. С нея обсъждаме всичко свързано с работата, научавам се на много неща, свързани с моята професия и по този начин, навлизам още повече в работата си. Чувствам се късметлия, че работя с човек като нея.

 

 

 

Ако не беше ортопедията, нямаше да се занимавам с медицина – категоричен е младият лекар д-р Иван Кръстев

Дата на публикуване: 04.02.2021

Д-р Кръстев е родом от Пловдив и вече четвърта година работи и специализира в УМБАЛ „Еврохоспитал“. Избира медицината като професия, въпреки, голямата му любов към музиката, с която се занимава от малък.

 

- Д-р Кръстев какво толкова Ви впечатли в професията на ортопеда?

Преди всичко ми харесва идеята на ортопедията – поправя счупеното, възстановява загубените функции на крайника. В това има нещо повече от идея, това е философия, начин на живот. Най- предизвикателни са големите операции на коленни и тазобедрени стави, въпреки голямата продължителност. Имали сме случаи на операции с продължителност пет, шест часа. Понякога изникват неочаквани проблеми, както и в живота, но началникът на екипа д-р Свилен Шидеров има богат опит, иновативен е и се справя с всичко.

 

- Защо ортопедията?

Ортопедията харесах още като студент. Допадна ми подхода към проблемите, естеството на операциите и инструментите /чукове, бормашини, длета и т.н./ Бях изненадан как привидно елементарни похвати и прийоми дават невероятно добри резултати за болния. А и не на последно място ортопедията е оперативна специалност, а аз винаги съм имал влечение към операционната зала. Никога не съм си помислял за специалност, различна от оперативна такава.

 

- Какво искате да постигнете?

Текущата ми цел е придобиването на специалност, а в бъдеще се надявам да бъда конкурентноспособен и ерудиран кадър.

 

- Коя е най – голямата трудност в ортопедията според Вас?

Най – трудно е да се съчетава всичко – оперативната дейност, грижите за болните в стационара, документацията. Обикновено пациентите постъпват и с други придружаващи заболявания – кардиологочни, неврологични, ендокринни. Те, макар и рядко проявяват усложнения, при които е необходимо да имаш знанията и уменията да се справиш сам, въпреки многобройните вицове за ортопеди. Не бягам от трудностите обаче, те определено ни правят по – добри.

 

-Разкажете ни за екипът, с който работите.

Екипът е страхотен. Колегите са на ниво. Началникът на отделението по ортопедия д-р Свилен Шидеров е известен специалист не само в Пловдив, а УМБАЛ „Еврохоспитал“ е едно от най – добрите места, на които един млад специалист може да попадне и да се развива.

Образната диагностика - първа стъпка в поставяне на диагнозата

Дата на публикуване: 28.01.2021

За същността, прилаганите методи в Образната диагностика и използваната апаратурата ще ни разясни още един млад лекар от екипа на УМБАЛ „Еврохоспитал“ .

Разговаряме с Д-р Марта Богоева, която е специализант по Образна диагностика. Тя е от Панагюрище. Завършила е медицина през 2014г в гр. Стара Загора. От тогава, до сега работи в СГЕБАЛ „Еврохоспитал“, а от 3 години е и част от екипа на УМБАЛ „Еврохоспитал“.

- Какво представлява Образната диагностика?

Образната диагностика е медицинска специалност , при която чрез прилагане на различни видове енергия върху човешкото тяло, се получава изобразяване на различни части от анатомичната му структура. Основни методи на образната диагностика са Рентгенография/скопия, Ехографията, Компютърната томография /КТ/ и Ядреномагнитния резонанс/ЯМР/. Интервенционалната рентгенология, както подсказва и самото и име е подспециалност, използваща минимално инвазивни техники, позволяващи прилагането на диагностични и терапевтични процедури. Най-важното в нашата специалност е правилната интерпретация на получените образи и максимално точна и бърза диагностика.

- Д-р Богоева, защо решихте да специализирате Образна диагностика?

За мен Образната диагностика е една безкрайно интересна медицинска специалност, даваща възможност за визуализиране на човешкото тяло като цяло, за подробно изобразяване на отделни негови структури, както и за прилагане на терапевтични процедури. На първо място, ние сме диагностици и не рядко, сме едни от първите специалисти, даващи максимално екзактна оценка за състоянието на тялото на пациента. Възможността за комбиниране на взаимно допълващи се методи на Образната диагностика, чрез които може да се достигне до всяка една точка от човешкото тяло е една от основните причини, да я направя мой избор за специалност.

- Какво е естеството на Вашата работа?

В нашият екип, се стараем да поддържаме определен интензитет на работния процес, което ни позволява да отделим на всяко едно изследване, необходимото време и внимание, за да бъде то детайлно извършено и съответно получените образи-интерпретирани с максимална точност. Тъй като, работата ни се състои предимно във внимателно вглеждане, във всеки един елемент на съответния образ, е от изключителна важност, извършените образни изследвания да са правилно проведени. Най-често прилаганият метод за диагностициране при нас е КТ, по-познат сред пациентите ни, като- скенер, като най-често откриваната патология е тази, свързана с Храносмилателната система, следвана от тази на Дихателната система.

- Какво е специфичното във Вашата специалност?

Спецификата идва от това, че в Образната диагностика имаме една не лека и много отговорна задача - посредством интерпретация на образите, да насочим клинициста към най-вероятната диагноза, в случаите в които , с други методи това не е било до край постижимо. Важна част от нашата работа е и проследяването на пациента, по време на , и след приложената му терапия, което позволява навременната оценка за ефективността и. Почти няма област от медицината, която да не прибягва до методите на Образната диагностика, тъй като тя е широкообхватна и наистина необходима, като част от диагностичния процес.

- Кой метод е най-широко приложим?

Може би, това е и най-разпространеният метод- Ултразвуковата диагностика, няма болнично заведение, което да не разполага с Ехограф. Естествено има значение естеството на търсената патология, като смятам, че е най-добре особено при по-сложните диагностични казуси е прилагането на няколко взаимно допълващи се образни метода, което помага за постигане на максимална точност, при поставяне на диагноза, например извършване на ехография, последвана от скенер и/или ЯМР.

- Какво е предимството на Образната диагностика?

Предимството е , че голяма част от патологичните състояния, настъпили в тялото, могат да бъдат открити още в най-ранен стадии, което от своя страна, позволява навременното им лечение. Важна е също и възможността ни за достъп до голяма база данни -минали образни изследвания на съответния пациент, което позволява, проследяване на развитието на дадено заболяване и сравняването на минало и сегашно състояние на пациента.

- С каква апаратура разполагате?

Цялата апаратура с която разполагаме в Болница „Еврохоспитал“ е висококачествена и на водещи световни фирми в областта. В нашия сектор работим с дигитализирани рентгенографичен/ скопичен апарат и Мамограф, 16-слайсов Компютърен томограф в комбинация с двуглав инжектор за интравенозно приложение на контрастни вещества, както и няколко ехографски апарата. Добрата апаратурата е от изключителна важност, защото това се отразява на качеството на получените от нея образи, което пък е важно за нас лекарите, работещи в образната диагностика, защото качественият и максимално детайлен образ помага, за поставянето и на максимално точна диагноза.

- Можете ли да дадете насоки или съвети относно профилактиката?

Да, бих посъветвала пациентите, да не пренебрегват симптомите си, както и провеждането на профилактични прегледи. Защото ранната диагноза, гарантира не само навременно лечение, но в голям процент от случаите и пълно излекуване. От гледна точка на Образната диагностика, бих дала пример с провеждането на профилактични мамографски прегледи в комбинация с ултразвуково изследване в зависимост от възрастта на пациента и индивидуалната преценка на специалиста. Разбира се, има и други примери, но същественото в случая е -да не се чака до последно, защото пренебрегването на даден проблем/оплакване, често води до невъзможност за неговото пълно излекуване. Бих добавила и че при прилагане на образно-диагностичните методи, пациентите рядко изпитват болка, което е един голям плюс за тях.

- Разкажете ни за екипа си.

И аз като други мои колеги, попаднах в екипа на болница „Еврохоспитал“ случайно, за което се радвам и смело мога да заявя, че не бих заменила колегите си. Имам невероятен късмет да работя с колеги, като тях! И като заговорихме, нека ги представя, това са – Д-р Илияна Петрова Мумджиева, Д-р Александър Спасов и страхотните ни лаборанти- Таня Кехайова, Ваня Симитчиева и Антон Сатуров, които буквално са нашата дясна ръка.


 

Ортопедите – математиците в медицината

Дата на публикуване: 22.01.2021

Днес ще Ви запознаем с д-р Николай Грънчаров, който е част висококвалифицирания екип на отделението по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Еврохоспитал“. Д-р Грънчаров е родом от Кърджали, но завърша МУ Пловдив. Той е роден в семейство на лекари. УМБАЛ „Еврохоспитал е първото му работно място.

 

- Д-р Грънчаров, какво Ви впечатли най -много в ортопедията и какво Ви доведе в УМБАЛ „Еврохоспитал“?

- Аз съм роден в семейство на лекари, майка ми е невролог, баща ми е ортопед и това, може би повлия на моят избор да избера ортопедията, сестра ми също е лекар - невролог. Още от малък съм в такава среда, така, че интереса ми към ортопедията не е само желание на моите родители, но и моето желание да преследвам тази цел. В УМБАЛ „Еврохоспитал“ ме доведе сериозната ортопедична работа, за която бях чул, че се извършва тук. Бях чувал за невероятният екип, който работи в отделението по ортопедия и травматология, заради доброто място и късмета, който имах да попадна тук вече трета година.

- Към какво най – вече е насочен интереса Ви в ортопедията?

- За времето през което работя, хирургичната работа е това, което най – силно ме вълнува. В началото имах колебания дали ще успея да свикна с подобен интензитет на работа, със самото естество, което е много различно, но с времето разбрах, че това е основното, което ме мотивира да се занимавам с тази специалност. Не само операциите разбира се.

- Като заговорихме за операции, кои са най – често срещаните и интересни за Вас?

- Най- често се среща ендопротезирането – това представлява смяната на коленни и тазобедренни стави. Те са най – силно застъпени в нашата практика. Това е от ортопедичният спектър. Травматологията също е интересна, успяваме да виждаме голяма част и от тази област.

- С какви случаи се сблъсквате?

- Случаите са изключително обширни. Но най – вече при нас постъпват пациенти със счупени горни и долни крайници, както и луксации на стави.

- А кое е най – интересното във Вашето работно ежедневие?

- Със сигурност най – интересен ми е този интензитет на работа, за което споменах вече в началото, няма еднообразие. Интересното е, че донякъде си подготвен какво може да очакваш, но винаги може да се случи нещо спешно, нещо ново.

- Има ли някакъв алгоритъм в ортопедията?

- Във всяко едно нещо има алгоритъм, най – вече в ортопедията, дори и в различните случаи, с които се сблъскваме ежедневно.

- Какви са Вашите цели в професионален план?

- Това, което съм си поставил като цел в момента е, да се развивам. За мен най – важното е да виждам, че се справям все по – добре, да помагам на все по – голям брой хора и най – вече да го правя успешно. Това е основната ми цел – да ставам все по – добър.

- Какво е мнението Ви за УМБАЛ „Еврохоспитал“?

- Екипът с който работя е чудесен и висококвалифициран. Много съм щастлив да работя с д-р Свилен Шидеров, който е изключителен специалист и професионалист, както и останалите колеги, които са на много високо ниво.

 

Д-р Д. Димитров: Смело мога да заявя, че се справихме много добре

Дата на публикуване: 19.01.2021

УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“ твърдо стои на своята позиция за предпочитана болница и устоява позицията си на една от водещите болници в Южна България. Благодарение на добрата организация и управление на д-р Димитър Димитров, към момента няма вътреболнична инфекция с COVID - 19. Опитът и професионализмът на екипа на лечебното заведение покриват критериите за „Най – добра болница“

 

Как най – добрите болници остават добри и по време на пандемия, разговаряме с управителят на УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“ д-р Димитър Димитров.

 

 

Д-р Димитров, вече почти година болниците работят в условия на пандемия. Сега ли е по – трудно или в началото, когато имаше повече неизвестни?

 

Нашата болница стартира лечението на болните от COVID – 19 през месец септември 2020г., преди това наши екипи бяха командировани в университетската болница „Св. Георги“. Разбира се, в началото имаше доста неизвестни, които трябваше да преодолеем и смятам, че вече успяхме да създадем една добра организация на работа, структурирахме на много добро ниво отделението за лечение на пациенти с Ковид. Да, в началото беше по – трудно, но в месеците с увеличаването броя на пациентите, натоварването на екипите беше значително. От месец ноември започнахме да лекуваме и тежките случаи. Към момента болницата разполага с 36 легла за пациенти с коронавирус. Обособихме втори интензивен сектор, което натовари екипът в ОАИЛ, тъй като трябваше да се грижат и за болните във реанимация към хирургично отделение и за пациентите в Ковид отделението. Успяхме да се справим и към днешна дата ситуацията е вече много по – спокойна. От стартирането на отделението в болницата сме излекували над 300 пациента, в това число и тежки случаи. Имаме много благодарствени писма и отзиви от пациенти, най – малките от които са ученици от I “б” клас на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” от село Първенец, както и от II “б” клас на СУ “Св. Паисий Хилендарски” – Пловдив. Децата ни изпратиха много топли и истински послания и рисунки, които още красят Ковид отделението и разбира се стоплят сърцата на всички с искреността и благодарността си.

 

Плановите операции са спрени вече трети месец. Оправдано ли е това решение според Вас и как се отразява и на Вас, като лечебно заведения и на пациентите?

 

Да, със заповедта на здравния министър се спря плановият прием, с изключение на спешните и онкологичните заболявания. Това до известна степен намали натоварването в останалите структури и вероятността за вътреболнична инфекция. Това естествено се отрази върху приходите на лечебното заведение. Лечението на пациенти с Ковид инфекция, въпреки клиничната пътека е доста сериозен разход. Само кислородът, който използвахме за месец ноември е в размер на 22 000 лева. Аз не съм човекът, който да дава оценка дали решението за спиране на плановите операции е оправдано, но смятам, че като цяло това не се отразява добре на лечебните заведения. Естествено тази заповед ограничи достъпа на пациентите с други заболявания до лечебното заведение.

 

Все пак 10 месеца са дълъг период за извънредна ситуация, имали ли сте вероятно и моменти на сътресение или трудности, кои са приоритетите на УМБАЛ „Еврохоспитал“ и кои са водещите мотиви, когато трябва да се вземат трудни решения?

 

В условията на пандемия, на натоварване на болниците и отделенията с лечението на пациентите с Ковид, вземането на трудни решения е почти ежедневие. Особено през месец октомври и ноември болницата беше поставена под сериозен натиск да се приемат пациенти, включително идващи от бърза помощ, тогава ежедневно трябваше да се вземат решения относно капацитета на Ковид отделението, да се прецени кои от тях имат нужда от болнично лечение и да бъдат хоспитализирани. Тук като управител, на първо място най – вече приоритетите за мен бяха интереса и здравето на пациента, както и сигурността и здравето на персонала, защото в крайна сметка тези пациенти трябва да бъдат лекувани. Защото легла има, но трябва да има и персонал, който да се грижи за тези болни. Трудности имаше и при сформирането на екипите, които да покриват 24 – часовата дейност в отделението за лечение на пациенти с COVID – 19.

 

Как успявате да гарантирате сигурност на пациентите, които са извън Ковид отделенията, правят ли се тестове преди прием и достатъчно ли е финансирането от НЗОК в това отделение?

 

Още от началото на месец април, при постъпването при нас, на всеки пациент се правеше бърз тест за антитела. В последствие въведохме и антигенните тестове. По това време за бързите тестове не се осигуряваше финансиране, за което бях атакуван, но сега съвсем отговорно мога да заявя, че към момента ние нямаме регистрирано вътреболнично заразяване на пациент или персонал с ковид инфекция. Това бе решение на управата и даваше информация да се предприемат съответните мерки. А при болнично лечение, той биваше изолиран в самостоятелна стая и по този начин не допуснахме смесване на потока на пациенти. В момента прилагаме скринингово изследване с бързи антигенни тестове преди хоспитализацията на пациентите. С промените в законовата уредба, цената на теста влезе в клиничната пътека, така, че към настоящият момент пациентите на заплащат никаква сума за тези тестове. Сега сме в процес на пускане и на PСR – лабораторията към медицинския център, която в момента изчаква документите за сключване на договор със здравната каса.

 

Получавате ли помощ от държавата, от дарители? Обезпечени ли сте с предпазни облекла, медикаменти, респиратори и т.н.?

 

На този етап от държавата сме получили сумите по оперативната програма, за лечение на пациентите с ковид инфекция за медиците на първа линия. Имаме направени и две дарения, благодарение на които закупихме дихателен апарат, а за сметка на болницата закупихме и втори такъв. По този начин имаме дихателни апарати и в двете структури – в Ковид отделението и в отделението по реанимация. За наша сметка се обезпечихме с лични предпазни средства в началото, в последните месеци получаваме такива и от държавата чрез РЗИ Пловдив. Налага се обаче допълнително и ние да си закупуваме, тъй като не са достатъчни, за да може да обезпечим персонала с лични предпазни средства.

 

 

Каква е равносметката Ви за 2020г. И във финансово и в професионално отношение? Имаше ли положителни аспекти в нея и какви?

 

Обръщайки поглед назад бих казал, че 2020г. е неповторима година, предвид това, че ние досега не сме работили в условията на пандемия. Смело мога да заявя, че лечебното заведение успя да се справи много добре. Издържахме на цялото натоварване и успяхме да опазим персонала. В професионално отношение мога да кажа, че вече станахме по – опитни, справяйки се и с това предизвикателство. През изминалата година част от младите лекари, които работят при нас придобиха специалност и екипът на лекарите – специалисти се увеличи с още 7 човека.

Във финансов аспект, към момента се приключва счетоводно годината, но там също стоим стабилно. Болницата е предпочитана, трите ни основни отделения са с най – високо трето ниво на компетентност. Във всяко от тях работят едни от най – добрите лекари не само в Пловдив. Твърдо устояваме позицията си на една от водещите болници в Южна България.

Патоанатомите – окото на хирурзите

Дата на публикуване: 18.01.2021

Днес ще обърнем поглед на една област, която е изключително рядка като специалност и в същото време толкова отговорна и ценна.

Разговаряме с д-р Донка Янкова от отделението по обща и клинична патоанатомия към УМБАЛ „Еврохоспитал“.

Д-р Янкова е от Пловдив. Завършила е медицина през 2016 г. в МУ Пловдив. В УМБАЛ „Еврохоспитал“ е от 2017г. Интересът й към патоанатомията е продиктуван от факта, че патоанатомите в България са малко на брой, а работата е интересна и различна от това, с което обикновено хората свързват самата специалност.

 

- Д-р Янкова, кое е най - интересното във Вашата работа?

- Работата на патоанатома е изключително отговорна. Общата представа за нас е, че извършваме само аутопсии. Нашата професия е преди всичко диагностична, ние сме очите на хирурзите. Естеството на работата ни е свързано с ежедневно гледане на биопсии – вземане на тъканен материал от различни органи. По този начин се осигурява индивидуален подход за прогнозата на заболяването при всеки пациент. Макар и да нямаме пряка и постоянна връзка с пациентите и често те да не ни виждат, ние участваме активно в поставянето на диагнозата. Когато се прави дадена операция и хирурзите не са сигурни дали са стигнали до здрава тъкан, при нас се изпраща интраоперативен материал /гефрир/, който се обработва в рамките на 20 -30 минути и ние трябва да поставим диагноза – бърза, точна и навреме. При този тип изследване нямаме време за справки и решенията трябва да се вземат бързо, за да знаят хирурзите как и в какъв обем да продължат операцията. Ето защо тази професия е толкова интересна и отговорна, защото в диагностичен план, нашата дума е последната.

- С какви случаи се сблъсквате в ежедневието си?

- Аз съм сравнително млада в специалността, и сега специализирам патоанатомия, но най – честата патология при нас е тази на гастроинтестиналния тракт. Срещаме се системно и с възпалителни заболявания на червата като болест на Крон и хроничен улцерозен колит. Тези заболявания са с важно социално – икономическо значение, тъй като засягат млади хора в активна възраст. Срещат се и случаи, в които се развиват два карцинома в два различни органа. Това е много отговорно, при поставяне на диагнозата, защото следват редица изследвания като имунохистохимия – /метод за анализ и идентифициране на видове клетки, базирано на свързването на антитела към специфични части на клетката/, оттам важно е как ще протече самото лечение. Тук изключително важно е, до каква степен е стигнал карцинома в единия орган, а в другия той може да е стигнал своя последен стадий и да има метастази навсякъде. В имунохостохимията всеки един маркер е специфичен за даден орган или тип клетка. Например когато говорим за невроендокринни карциноми си има един специфичен пакет от маркери, или ако ние се съмняваме, че един карцином е с невроендокринни компоненти задължително се прави имунохостохимия, ако те са положителни значи сме на прав път, ако са отрицателни, значи не е еднокринен и продължаваме да търсим къде и защо. Понякога за съжаление не става само с едно изследване.

- Какво е най – важното във изменението на клетките и в спецификата на работата Ви?

- Всички клетки и тъкани са различни. Дали става въпрос за клетки на черен дроб, на дебело черво, най – важно е прецизно да се определи откъде идва изменението на клетката. Ние тук не сме като останалите колеги, не се срещаме с пациента, ние виждаме само неговата клетка. Не знаем как изглежда, не виждаме болката в очите на близките им, но също преживяваме тежко всичко, защото поставяйки тази диагноза, знаем последствията, особено, ако се касае за млад човек. За съжаление в последните години все по – млади хора попадат в статистиката на карциномните заболявания.

- Като споменахте за статистиката, каква е патологията при мъжете и каква е при жените?

- Най – честите злокачествени заболявания при мъжете са рак на дебелото черво и рак на простата жлеза, а при жените – рак на млечната жлеза и маточната шийка. Коварното при тях е, че са безсимптомни в началните си стадии и тяхното диагностициране става в крайните стадии, когато прогнозите са по – лоши.

- Има ли превенция и каква е тя?

- Да, има. Ако говорим за колоноректални карциноми, това са карциноми на дебелото черво, след 50-сет годишна възраст всяка година трябва да се прави колоноскопия. Мъжете след 50-сет години задължително да изследват простата жлеза. За жените, рак на маточната шийка поне на всеки две години да се изследват, също така и рак на гърдата. Това е патология, която за съжаление няма симптоматика и се установява в късните етапи от развитието си и с метастази. Много важно е тези заболявания да бъдат „хванати“ в началото, защото шанса за пациента е благоприятен. Разбира се трябва да има и добри специалисти – патолози, хирурзи, защото не може просто да отиде някъде пациента, където няма да се реагира адекватно. В нашата болница разполагаме с най – добрите специалисти във всички области, предвид и най – високото ниво на компетентност на нашите отделения и висококвалифицираният персонал на УМБАЛ „Еврохоспитал“. Попаднах тук случайно, но смело мога да заявя, че екипът си не го заменям за нищо на света!

 

 

Обявление 14.01.21

Дата на публикуване: 14.01.2021

С какво да внимаваме след празниците

Дата на публикуване: 04.01.2021

Хората масово страдат от проблеми на гастроинтестиналния тракт след дългите празници, предизвикани от прекомерната консумация на вредни храни. Това може да доведе до различни храносмилателни нарушения.

На кое най – вече трябва да обърнем внимание съветват лекарите от отделението по гастроентерология на УМБАЛ „Еврохоспитал“ д-р Пенка Акрабова и д-р Мая Георгиева.

На първо място специалистите съветват да се внимава с алкохола. В голям процент българското население страда от затлъстяване и захарна болест.

„Захарна болест, затлъстяване + алкохол, води до много тежко обременяване на черният дроб“, категорична е д-р Акрабова. Хората често си мислят, че след приемане на определена таблетка, проблемите ще отшумят, но това е изключително погрешно, допълни още гастоентеролът. Така, че хората, които имат тези три рискови фактора е добре да се въздържат от алкохолна консумация, като проследяват и чернодробните показатели. Хубаво е в ограничени количества и само по повод да възобновят алкохолната консумация.

„Все по – често напоследък се наблюдават пациенти със стеатоза“, споделя д-р Мая Георгиева. Стеатозата представлява „затлъстяване“ на черния дроб. Това е най – честата патология, засягаща този орган. Дължи се на отлагане на триглицериди в клетките му. Първата причина е алкохолът. За засягането на черния дроб от алкохола значение имат продължителната и прекомерната му консумация, както и начинът на хранене. В чернодробните клетки се натрупват т. нар. „масти“, които ако заемат повече от 5 % от общата маса на черният дроб вече се говори за наличие на чернодробна стеатоза. Други причини могат да бъдат: затлъстяване, захарен диабет и инсулиновата резистентност. Съществуват няколко степени на увреждане на черния дроб: стеатоза, алкохолен стеатохепатит и най – тежката степен алкохолна цироза. Което за съжаление е необратимо състояние.

Затлъстяването на черният дроб е голям бич не само в България, но и за света.

На второ място гастроентетолозите съветват да се внимава със рафинираните въглехидрати. Тук акцентът е добре да бъде върху зеленчуци и плодове.

Не са за пренебрегване рефлукс езофагитът и гастритите, които са много често разпространени. „В кабинета ми между Коледа и Нова година най – вече преобладаваха пациенти с гастоезофагиална рефлуксна болест“ сподели д-р Акрабова. Симптомите са парене и киселини, тежест и болка в епигастриума“, допълни още д-р Акрабова. Тук съветите на специалистите са спазване на определена диета и промяна на хранителните навици. Много е важно пациентите да се хранят начесто с по-малки порции. При пациенти със затлъстяване е важно да се редуцира телесното тегло. За да се избегне рефлукса през нощта е важно последното вечерно хранене да е поне 3 часа преди лягане. Също се препоръчва спиране на пушенето.

След празниците е хубаво да се наблегне на средиземноморската кухня, спорта и най – вече аеробни спортове като бягане, ходене, упражнения за тонизиране, защото те също много добре подпомагат борбата със „затлъстяването“ на черния дроб.

Обявление 04.01.21

Дата на публикуване: 04.01.2021

CCI-000106

Още един жест на признателност за борбата с COVID-19.

Дата на публикуване: 31.12.2020

Още един жест на признателност, към нашето призвание да помагаме на хората!  Благодарността е безценно чувство за нас! Топлите думи, жестовете и Вашата признателност и уважение не са задължителни за никого, но за нас те са значими и ни крепят в тези трудни моменти да продължаваме да се борим за живота и здравето на хората! Екипът на УМБАЛ “Еврохоспитал Пловдив”

Ваксиниране срещу COVID - 19 в УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ"

Дата на публикуване: 29.12.2020

След официалният старт на ваксинирането в България, успешно приключи поставянето на ваксини срещу COVID - 19 при първата имунизация в УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ". Ваксинирани са 55 медици на първа линия. Не са регистрирани странични реакции от ваксината.
 

Весели празници!

Дата на публикуване: 21.12.2020

Светли празници!

Дата на публикуване: 21.12.2020

Спортисти се възстановяват за дни след пластика на предна кръстна връзка

Дата на публикуване: 11.12.2020

Пловдивската болница “Еврохоспитал“ е една от малкото в страната и единствената в града, в която се извършва пластика на предна кръстна връзка.  „Това е сериозна патология и ако не бъде възстановена бързо, води до износване на коляното и следва ранна артроза. В някои случаи, само изкуствената става е решение, обясни в предаването на Дарик „Най-добрите болници и лекари“ началникът на ортопедичното отделение Д-р Свилен Шидеров.

Проблемът все по-често се среща и при млади хора, обясни специалистът.  Пластиката е свързана с изцяло подновяване на старата кръстна връзка на ставата. „Спортистите се възстановяват почти веднага, но с подходяща рехабилитация всички пациенти се изправят бързо на крака. Поставянето на имплантите обаче не се покрива като разход от здравната каса, а в ортопедичното отделение имаме средно по 2 случая на седмица“, уточни Д-р Шидеров.

Д-р Свилен Шидеров е известен и с една от най-сложните операции за смяна на глезенна става. В УМБАЛ „Еврохоспитал“ се извършват всички спешни ортопедични и травматологични интервенции, при спазване на наложените противоепидемични мерки. „Идва зимният сезон и съветвам отново възрастните хора да внимават при поледици, защото в практиката си съм имал дежурства с по 60-70 пострадали на ден, които минават през спешния кабинет“, апелира лекарят.

За едни от най-сложните интервенции в съвременната ортопедия разказва пред Дарик радио началникът на ортопедичното отделение УМБАЛ “Еврохоспитал“ Д-р Свилен Шидеров.

Чуйте още в интервюто с Д-р Свилен Шидеров в аудиото:

Източник: Дарик радио

Д-р В. Джурков: Не подценявайте алармиращите симптоми в стомаха и корема

Дата на публикуване: 19.11.2020

Пандемията не трябва да бъде оправдание за отлагане на лечението при гастроентеролог, особено при наличието на сериозни симптоми като гадене, повръщане, стомашна болка или болка ниско в корема, пожълтяване на кожата и др. Всички те алармират за спешно състояние, категоричен е Д-р Венцеслав Джурков от УМБАЛ „Еврохоспитал“.

Много важно в гастроентерологичните заболявания е, те да бъдат „хванати навреме“, за да не се изпусне моментът, в който лечението може да бъде успешно, предупреди още Д-р Джурков в специализираното здравно предаване на Дарик „Най-добрите болници и лекари“. 

Статистиката напоследък показва, че най-често срещаните заболявания са гастроезофагеален рефлукс, колит, язва, хепатит, а нерядко и рак на стомаха. Пациентите с тези заболявания трябва да се наблюдават внимателно и да потърсят лекарска помощ  въпреки извънредната ситуация с епидемията от COVID-19. 

В „Еврохоспитал“ е създадена една от най-добрите организации в Пловдив, осигурени са зелени коридори, достатъчно средства за дезинфекция и безопасност за пациентите при наложителни прегледи, обясни Д-р Венцеслав Джурков.

Източник: Дарик радио

В УМБАЛ Еврохоспитал няма нито един случай на вътреболнично заразяване с Ковид-19

Дата на публикуване: 30.10.2020

„Ситуацията в университетска болница „Еврохоспитал“ в Пловдив не е по-различна от ситуацията в останалите лечебни заведения. До преди два дни увеличихме броя на леглата за лечение на Ковид от 20 на 30, предвид увеличаващия се брой на заразени“. Това коментира в ефира на обзорната регионална програма на Дарик радио Пловдив управителят на лечебното заведение д-р Димитър Димитров. 

„За съжаление обаче, две трети от леглата за Ковид са пълни. Това е едно натоварване на болницата, защото за да се обезпечи работата на отделението, бяхме принудени да намалим от персонала в останалите отделения, което доведе до затрудняване на работата в лечебното заведение. Въпреки всичко обаче, засега се справяме и искам да благодаря на персонала на „Еврохоспитал“ за грижите, които полагат за пациентите“, заяви още д-р Димитров.

По думите му, противоепидемичните мерки в болницата срещу разпространението на инфекцията се спазват много стриктно и  до момента няма случай на вътреболнично заразяване с Ковид-19 на пациент или персонал.

Заради отлагането на плановите операции, болницата връща много пациенти, но не и такива, които се нуждаят от спешна помощ, както и онкоболните, които така или иначе не влизат в заповедта на министъра на здравеопазването.

При увеличение на случаите на заразата, УМБАЛ „Еврохоспитал“ може да преструктурира цялото вътрешно отделение в ковид-отделение, което обаче ще е проблем, защото ще доведе до изкарване от там на болните, които не са заразени и което е проблем за болните.

Затова д-р Димитър Димитров отправи апел към всички да спазват стриктно противоепидемичните мерки срещу Ковид-19 и покани все още невярващите в заразата да посетят с нужното протизащитно облекло отделението за лечение на инфекцията в болницата.

 

Източник: Дарик радио

Доц. Николай Белев: Родната медицина предлага най-съвременните методи на лечение

Дата на публикуване: 15.10.2020

Лапароскопската чернодробна хирургия е вече наложен метод, който през последните 10 години отбелязва мощен напредък и е основен при лечението на първични и вторични туморни образувания в черния дроб. „Няма операция, която да не може да бъде направена по лапароскопски начин, а родната медицина предлага най-съвременните методи на лечение“. Това заяви в предаването на Дарик "Най-добрите болници и лекари" доц. Николай Белев – началник на отделението по хурургия в УМБАЛ „Еврохоспитал“-Пловдив

Десетки са пациентите, излекувани по т. нар. HIPEC-метод на хипертермална интраперитониална химиотерапия, в който хиругричното отделение на "Еврохоспитал" е първото в България, извършило тази интервенция. 

За съжаление тя не е предложена в протоколите за лечение на онкоболни на НЗОК.  Пациентите разбират случайно за нея и в някои случаи отиват твърде късно. Методът се прилага успешно при първични и вторични новообразувания на свободната коремна кухина. HIPEC методът има 100% успевамост при рак на апендикса.  

Повече от 60% от жените страдат от рак на яйчника, които се диагностицират в трети стадий, но въпреки това, заболяването доста добре се повлиява от ситемна  химиотерапия до пълно излекуване. 

Хирургичното отделение на УМБАЛ „Еврохоспитал" разполага с три системи ултра high definition и 4К визуализация. Това дава възможност за точно и детайлно установавяне на всяка област и високо качество в оперативната дейност. Този модел, наложен в световната практика, е най-добрият за видео изобразяване на всяка анатомична област. 

Болница „Еврохоспитал" разполага и с най-високо ниво на електрохирургично обслужване и в трите операционни зали. Стандартизирането на оперативните процедури спомага за високите резултати при този вид интервенции. 

Чуйте в аудиото цялото интервю на Галина Георгиева с доц. Николай Белев – завеждащ хирургичното отделение на УМБАЛ „Еврохоспитал“.

Източник Дарик радио

Д-р Д. Димитров: Добрата организация в болниците пази медиците от заразяване с COVID-19

Дата на публикуване: 08.10.2020

Добрата организация в болниците пази медиците от заразяване с COVID-19. Това каза в предаването на Дарик "Най-добрите болници и лекари" д-р Димитър Димитров от УМБАЛ "Еврохоспитал"-Пловдив.

Към всеки постъпващ болен в здравното заведение се подхожда с изключително внимание. Задължително се правят бързи тестове за коронавирус, за да се изключи възможността от пренасяне на заразата, уточни управителят на болницата.

"Еврохоспитал" разкри наскоро и специализирано COVID-отделение, което може да поеме 20 пациенти с усложнени симптоми на коронавирус. В здравното заведение до момента няма установени случаи на заразени лекари и медицински сестри, каза още пред Дарик Д-р Димитров.

Още за здравния мениджмънт и за отговорността на лекарите и медицинските работници по време на епидемия, може да чуете от интервюто на Галина Георгиева с д-р Димитър Димитров в специализираното предаване "Най-добрите болници и лекари".

Източник: Дарик радио

Обявление

Дата на публикуване: 01.06.2020

Обявление

Дата на публикуване: 07.05.2020

Битовият алкохолизъм и хроничните хепатити увеличиха заболяванията на черния дроб

Дата на публикуване: 13.12.2016

 Д-р Николай БЕЛЕВ, началник на хирургично отделение към МБАЛ “Еврохоспитал” ­- Пловдив
Отстраняват злокачествени тумори на дебелото черво чрез лапароскопски операции, престоят в болница е кратък, а възстановяването бързо
 - Д-р Белев, какви интервенции извършвате в хирургичното отделение?

- Специфичен елемент в нашата дейност е чернодробната хирургия. Имаме възможност - кадрови и инструментален, да лекуваме болни с първични и вторични злокачествени заболявания на черен дроб. Тоест работим високо съвременно ниво на чернодробна хирургия. Оперираме също така злокачествени новообразувания на стомах, дебело черво, тънки черва. За съжаление две трети от болните са със злокачествени заболявания.

Лекуваме новообразувания на панкреаса, остър и хроничен панкреатит. Смятам, че сме едно от малкото звена в региона, където се извършва лапароскопска колопроктология на онкологични заболявания - миниинвазивно лечение на колоректалния карцином. Това е съвременното направление, което има много добри краткосрочни и дългосрочни резултати.

Предимството при него е бързото възстановяване, краткият болничен престой, по-големият постоперативен комфорт и по-бързото адаптиране и връщане към нормалните условия на живот на пациентите.

Искам да подчертая, че лекуваме и всички нуждаещи се възрастни пациенти над 70 години, без да правим каквато и да било селекция. Предимствата, които изредих, са важни за тях, защото решават огромни медицински, социални и икономически аспекти.

Хирургичното отделение има 21 легла на втория етаж и още 26 на третия, където е разположен операционният блок и отделението по анестезиология, реанимация и интензивни грижи. В болницата се работи съвременно високо ниво на интервенционална гастроентерология. Идеята е комплексно обслужване на болните с гастроинтестинални заболявания ­ диагностика в отделенията по гастроентерология и оперативно дефинитивно лечение в хирургическо отделение.

Работим по всички клинични пътеки в рамките на най-високото ­ трето ниво на компетентност според националния стандарт по хирургия. Имаме достатъчно специалисти, апаратура и 5 операционни маси.

- Вие имате интерес в чернодробната хирургия?

- Имал съм късмета да се обучавам и работя в специализирана клиника по жлъчно-чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия под ръководството на проф. Никола Владов във ВМА София. Така че чернодробната хирургия представлява за мен сериозен интерес, който развивам непрекъснато.

Член съм на Световната асоциация по жлъчно-чернодробна и панкреасна хирургия. Ежегодно посещавам форумите на асоциацията. През юли тази година имаме участие на Световния конгрес в Париж. Затова с екипа, който създаваме в болницата, смятам, че нашите пациенти могат да бъдат лекувани по един съвременен протокол и стандарт.

Въпреки че болницата роботи от сравнително кратко време, вече имаме няколко пациенти с чернодробни резекции. Последният пациент, който оперирахме преди една седмица, беше с първичен чернодробен рак и хроничен хепатит В - доста сериозна интервенция с отстраняване на дясната част на черния дроб. В момента пациентът е в добра кондиция. Предполагам, че в следващите дни ще бъде изписан.

- Увеличават ли заболяванията на черния дроб?

- Абсолютно категорично да. Факторите са няколко: битовият алкохолизъм, високата честота на вирусните инфекции ­ хепатит В и хепатит С, които при ненавременно и неадекватно лечение водят до хронична чернодробна увреда, а в по-късен стадий ­ евентуално и до чернодробен рак. Много по-често е метастатичното засягане на черния дроб от рак с други първични локализации.

Трябва да се знае, че хирургичното лечение е основно при третирането на чернодробните метастази. Значение за увеличаването на честотата на чернодробните заболявания имат и повишените диагностични способности през последните години и развитието на инвазивната гастроентерология. Ние трябва да отговорим на предизвикателството и да предложим най-адекватния метод за лечение.

- Правите ли операции на бял дроб?

- Не. От гръдната хирургия доброкачествените и злокачествените новообразувания на млечната жлеза са направленията, по които работим в болницата. Разполагаме с единствения в региона дигитален мамограф, последно поколение ехограф с високочестотен трансдюсер и 16- срезов ангиоскенер с най-големите диагностични възможности за Пловдив.

Това дава сериозно предимство при диагностиката. Предлагаме безкръвно лечение при диафрагмални хернии, гастроезофагеална рефлуксна болест, жлъчнокаменна болест. Заболяванията на щитовидната жлеза също са приоритет и имаме сериозен опит в хирургичното им лечение.

Разбира се, при нас се лекуват голям брой пациенти със заболявания на ануса и перианалното пространство ­ безкръвно лечение на хемороидална болест, анални фисури, перианални фистули. Прилагаме модифицирана техника за трансанална ендоскопска микрохирургия.